Stolthed og fordom

Første gang udgivet på dansk: 1929

Originaltitel: Pride and Prejudice, 1812

I romanen møder man de fem Bennet-søstre Jane, Elizabeth, Mary, Kitty og Lydia, der bor på Longbourn med deres forældre. Pigerne vil stå uden hjem og indkomst, når deres far dør, og derfor er Mrs. Bennet meget opsat på at få dem alle afsat til passende ægtemænd. Jane er den smukke og blide søster, Elizabeth – der er romanens hovedkarakter – er klog og åndrig. Mary er ualmindeligt almindelig, Kitty umoden, og Lydia, der kun er 16 år, er vild og ustyrlig.

Da to unge, rige mænd, Mr. Bingley og Mr. Darcy, ankommer til Netherfield, den herregård der ligger i nærheden af Bennetfamiliens hjem, fornemmer Mrs. Bennet, at der er muligheder for gode ægteskaber. Den venlige Mr. Bingley falder godt ind i lokalsamfundet, og han tiltrækkes med det samme af Jane, mens Mr. Darcy fuldstændig afskrives på grund af sin stolte og nedladende opførsel. Han afviser at danse med Elizabeth, da han ikke mener, hun er et passende parti, hvilket får Elizabeth til at afsky ham. Da den flotte soldat George Wickham senere spreder historier om Darcy, bekræftes Elizabeth i sine fordomme om Darcy. Darcy og Elizabeths veje krydser dog hinanden flere gange, og mens Elizabeth er overbevist om Darcys slette natur, tiltrækkes Darcy, til sin egen store overraskelse, mere og mere af Elizabeth.

På samme tid modtager Elizabeth et ægteskabstilbud fra sin fætter, Mr. Collins. Han er alt det, Elizabeth foragter, og hun afviser ham. Hun er derfor meget overrasket, da hun tre dage senere får at vide, at hendes bedste veninde, Charlotte Lucas, har accepteret at gifte sig med Mr. Collins. Charlotte er ikke romantisk og gifter sig, fordi hun frygter livet som ugift kvinde. Darcy og Bingley forlader egnen, og Jane er ulykkelig.

Elizabeth besøger det nygifte Collins-par på præstegården i Kent. Her møder hun Mr. Collins’ protektor, Lady Catherine de Bourgh, der også er Darcys tante. Darcy, der kommer på besøg, frier overraskende til Elizabeth. Også dette frieri afvises, da Elizabeth mener, at det er Darcy, der har afværget en romance mellem Jane og Bingley – og hun anklager ham også for at have ødelagt George Wickhams fremtid. I et brev forklarer Darcy sine bevæggrunde, og Elizabeth begynder modvilligt at fornemme, at alt måske ikke forholder sig helt, som hun troede.

Nogle måneder senere tager Elizabeth på tur til Derbyshire med sin onkel og tante. De aflægger Darcys hjem, Pemberley, et besøg, da de er sikre på, han ikke er hjemme. Husholdersken fortæller ivrigt om Darcys mange meritter, og Elizabeth må endnu engang erkende, at hun måske har været lidt for hurtig i sine antagelser. Darcy kommer hjem og viser sig fra en helt anden side end den, Elizabeth tidligere har set, og Elizabeth forstår, at han har taget noget af hendes kritik til sig. De nærmer sig hinanden – men da det hele ser lovende ud, ankommer et brev fra Longbourn med foruroligende nyheder; Lydia er stukket af med Wickham.

Elizabeth vender hurtigt tilbage til Longbourn, hvor kaos regerer. Hendes mor er hysterisk, og hendes far er taget afsted for at finde Lydia og Wickham, så de kan blive gift. Han vender tilbage fra London uden succes. Darcy har dog været på samme mission, og det lykkes for ham at betale al den gæld, Wickham har stiftet og skaffe ham en plads i hæren i det nordlige England.

Elizabeth erkender nu sine egne følelser for Darcy og accepterer lykkeligt, da han frier igen. Jane bliver forlovet med Bingley, som har elsket hende hele tiden.