Fornuft og følelse

Første gang udgivet på dansk under titlen: Forstand og Hjerte, 1855-56

Senere udgave: Fornuft og følelse, 1974

Originaltitel: Sense and sensibility, 1811

I romanen følger man de to søstre Elinor og Marianne Dashwood. Marianne er romantisk, mens Elinor er styret af sin fornuft. Da deres far dør, tvinges de ud af familiens hjem, og de må i stedet flytte med deres mor og yngre søster til et mere ydmygt hjem i Devonshire, der ejes af deres slægtning Sir John Middleton.

Her forelsker Marianne sig hovedkulds i den flotte Willoughby, mens Elinor er tiltrukket af den mindre markante Edward Ferrars. Den ældre (35-årige!) Colonel Brandon er også tiltrukket af Marianne, der dog helt overser hans kvaliteter i sin forblindelse af Willoughby. Alting kompliceres, da den unge Lucy Steele fortæller Elinor, at hun er forlovet med Edward, og Wiloughby pludselig forlader egnen uden forklaring.

Søstrene tager til London, hvor de besøger Mrs Jennings, der er svigermor til Sir John. I London finder Marianne ud af, at Willoughby er blevet forlovet med en anden kvinde, der står til at arve en mindre formue. Lucy og Edward bryder forlovelsen, da Edward beslutter sig for at blive præst, og Colonel Brandon tilbyder ham en præstebolig på sin ejendom i Dorset.

På vej tilbage til Devon bliver Marianne alvorligt syg. Colonel Brandon henter Mrs Dashwood og viger ikke fra Mariannes sygeleje. Marianne erkender Brandons kvaliteter og indvilliger i at gifte sig med ham. Edward, der ikke længere er bundet af forlovelsen til Lucy, frier til Elinor, der lykkelig accepterer.