Northanger Abbey


Første gang udgivet på dansk under titlen: Catherine : Northanger Abbedi, 1975

Senere udgave: Northanger Abbey, 2018

Originaltitel: Northanger Abbey, 1818

 

Catherine Morland bliver inviteret på et seks ugers ophold i Bath af sine naboer, Mr. og Mrs. Allen, der ikke selv har børn.

Catherine er en uskyldig, ung kvinde, der aldrig før har været hjemmefra. I Bath møder Catherine en helt ny verden af baller, shows, sladder og mode. Hun møder også en nye veninde, Isabella Thorpe, der deler hendes interesse for gotisk litteratur. Catherine kan dog ikke helt gennemskue Isabellas overfladiske og meget flirtende natur. Isabellas bror John Thorpe er interesseret i Catherine, men interessen er ikke gensidig.

I Bath møder hun også søskendeparret Henry og Eleanor Tilney, der begge er kultiverede og begavede. Catherine falder hurtigt for Henry. Eleanor inviterer Catherine med hjem til deres hjem, Northanger Abbey i Gloucestershire.

På Downton Abbey vækkes alle Catherines gotiske fantasier – og hun tror endda, at Henry og Eleanors far, general Tilney, har myrdet sin kone eller i det mindste holdt hende fanget. Generalen sender Catherine hjem til Fullerton, hvor familien tager imod Catherine med åbne arme. Catherine, der savner Henry,  kan ikke rigtigt finde sig til rette. Efter nogle dage, opsøger Henry Catherine og frier til hende. Han fortæller hende, at grunden til, at hans far sendte hende hjem var, at John Thorpe, som Catherine tidligere havde afvist, havde overbevist ham om, at Catherines familie var helt uden økonomiske midler.

Henry og Catherine beslutter at vente med at bekendtgøre forlovelsen, til general Tilney vil give samtykke til ægteskabet. Efter et par måneder gifter Eleanor sig med en rig og vigtig mand, hvilket mildner general Tilneys humør.