Emma af Jane Austen (Emma)

Historien om Emma

Billede af tittelsiden på en førsteudgave af EmmaEmma blev udgivet i 1815 og var den sidste af den fire af Jane Austens romaner der blev udgivet mens hun var i live. Bogen er dedikereret til “His Royal Highness, The Prince Regent”. Dette var bestemt ikke fordi, Jane Austen var en stor fan af “The Price Regent”, men fordi hun havde fået af vide, at prinsen gav tilladelse til at hun dedikerede sit næste værk (som altså var Emma) til ”The Prince Regent” og en sådan tilladelse kunne hun ikke ignorere.

Emma er ikke den mest romantiske af Jane Austens romaner eller den mest dramatiske. Kærlighedshistorien er på det nærmeste skjult gennem hele historien og der sker ikke dramatiske hændelser. Alligevel er det en super spændende og meget interessant. Noget af det mest interessante i bogen er hvordan både Emma og læserne forstår og misforstår det der sker i handlingen. Hændelser som fremstår som én ting når vi læser om den, får ny mening senere hen. Dette er med til at gøre Emma til en spændende roman, ikke bare ved første gennemlæsning, men også ved anden, tredje eller tyvende gennemlæsning.

Handlingen i Emma

EmJane Austens Emma - link til Amazonma handler om Emma Woodhouse der beskrives som “handsome, clever and rich”. Hun bor sammen med sin far i en herregård lidt uden for Highburry, en lille fiktiv by. Hele handlingen foregår i Highburry og omegn.

At Emma er “handsome” (smuk) er ikke noget som spiller en stor rolle i romanen. Det gør det til gengæld at hun er “clever” (klog) og “rich” (rig). Emma er meget klogere end langt de fleste hun møder, ikke nødvendigvis i forhold til boglig viden (selvom hun som rigmandsdatter er godt uddannet), men hun forstår sammenhænge etc. Emma er opmærksom på dette og en stor del af handlingen udspringer fra hendes overbevisning om, at hun er klog og kan forudsige og gennemskue sociale (romantiske) forbindelser. Emma er også Austens rigeste kvindelige hovedperson. Hun er selv klar over, at hun er rig og at hendes status er høj – hun fremstår derfor også til tider snobbet. Der er ingen tvivl om, at Emma er klassebevidst, dog kan hun samtidig være blind overfor klasseskel. Da hun beslutter sig for at Harriet Smith er en god ven/et godt projekt er hun blid for Harriets status og bilder sig selv ind, at Harriet formeneligt er af meget højere status (og derfor kan sigte højere når hun skal find en mand at blive gift med).