Fornuft og Følelse af Jane Austen (Sense and Sensibility)

Historien om Fornuft og Følelse

Forside fra en gammel version af Sense and SensibilityFornuft og Følelse (Sense and Sensibility) var den af Jane Austens romaner, der blev først udgivet. Man mener, at Fornuft og Følelse (ligesom Stolthed og Fordom samt Northanger Abbey) er baseret på et tidligere udkast skrevet af Jane Austen omkring 1795 kaldet Elinor og Marianne.

Nogen Jane Austen eksperter mener, at Elinor og Marianne var skrevet som en såkaldt brevroman, da der er mange breve, både hele og refereret i handlingen. Andre er mere skeptiske og påpeger bl.a. at Elinor og Marianne er sammen i det meste af handlingen og det derfor er svært at forestille sig hvem brevene skulle være stillet til. Hvad enten den var skrevet i brevform eller ej redigererede Jane Austen senere Elinor og Marianne til Sense and Sensibility og fik den i 1811 udgivet i tre bind.

Handlingen i Fornuft og Følelse

Fornuft of Følelse handler om Elinor og Marianne. Søstrene bor sammen med deres mor (Mrs. Dashwood), far og yngste søster Margrete på en herregård. Da deres far dør er de tre søstre og deres mor nødt til at flytte ud af herregården (da den arves af Elinor og Mariannes halvbror). De flytter til et mindre hus, der ligger i forbindelse med en herregård ejet af Sir John Middelton der er i familie med Mrs. Dashwood. Både Elinor og Marianne møder en mand de forelsker i sig, men for ingen af dem for kærligheden lige til. Fornuft og Følelse beskriver de to meget forskellige tilgange Elinor og Marianne har til kærligheden og livet.

Som i alle Jane Austens romaner er der desuden et væld af interessante og komiske biroller. Fanny Dashwood, der er gift med Elinor og Marianne halvbror) er en gennemført usympatisk person. Mr. og Mrs. Palmer har et ægteskab der på sin vis minder mig om Mr. og Mrs. Bennet i Stolthed og Fordom. Der er mange flere sjove biroller, men dem må du møde når du læser bogen eller ser en af de mange filmatiseringer der er lavet.