Fornuft og følelse – film og serier

Fornuft og følelse er den af Jane Austens romaner der blev først udgivet. Det er dog ikke den der først blev filmatiseret, det var Stolthed og fordom i 1938. Den første filmatisering af Fornuft og følelse var fra 1950, men den findes ikke mere. Det er der dog heldigvis mange andre versioner der gør, så der er meget at se på.

Fornuft og Følelse 1971

Type: Miniserie i fire dele fra BBC
Længde: Fire afsnit af ca. 45 minutter, i alt 178 minutter
Hovedroller: Joanna David og Ciaran Madden

Jane Austen forbindelser

Joanna David der spiller Elinor Dashwood spiller Mrs. Gardiner i 1995 versionen af Stolthed og fordom.

Se den

Fornuft og følelse fra 1971 er ikke helt let at få fat i. Den kan dog købes hjem fra udlandet (under den engelske titel, Sense and Sensibility og uden danske undertekster) – det mest oplagte er at købe den fra USA, men det kan være et problem at afspille en amerikansk DVD for nogle DVD afspillere. Alternativt findes der en nederlandsk version med engelsk tale, som bør kunne afspilles på alle danske DVD afspillere.

Fornuft og følelse 1981

Type: Miniserie i syv dele fra BBC
Længde: Syv afsnit af ca. 25 minutter, i alt 174 minutter
Hovedroller: Irene Richard og Tracey Childs

Jane Austen forbindelser

Irene Richard der spiller Elinor Dashwood i Fornuft og følelse fra 1981 spillede året før Charlotte Lucas i Stolthed og fordom.

Donald Douglas der spiller Sir John Middleton spiller med i både Bridget Jones Dagbog og Bridget Jones – På Randen af Fornuft. Han spiller Mr. Darcy/Adminiral Darcy (Mark Darcys far).

Diane Fairfax der spiller Mrs. Dashwood spillede Emma Woodhouse i en 1960 version af Emma, der desværre ikke længere findes.

Se den

Det er muligt at købe denne Fornuft og følelse fra 1981 på DVD i Danmark med danske undertekster, den er dog ikke let at finde i fysiske butikker.

Fornuft og følelse 1995

Type: Film
Længde: 136 minutter
Hovedroller: Emma Thompson og Kate Winslet

Jane Austen forbindelser

Gemma Jones der spiller Mrs. Dashwood i Fornuft og følelse fra 1995 spiller Bridget Jones mor i Bridget Jones Dagbog og Bridget Jones – På Randen af Fornuft. Hugh Grant der spiller Edward Ferrars spiller ligeledes med i de to Bridget Jones film, han spiller Daniel Cleaver.

James Fleet der spiller John Dashwood spiller Mr. Bennet i en tv serie Death Comes to Pemberley (Døden kommer til Pemberley) der er baseret på en roman af samme navn der hander om efter Stolthed og fordom slutter.

Robert Hardy der spiller Sir John Middleton spillede General Tilney i Northanger Abbedi fra 1987.

Se den

Fornuft og følelse er til at finde i danske butikker og med danske undertekster.

Fornuft og følelse 2008 (2007)

Type: Miniserie i tre dele
Længde: tre dele af 60 minutter, i alt 180 minutter
Hovedroller: Hattie Morahan og Charity Wakefield

Jane Austen forbindelser

Serien er skrevet af Andrew Davis der også har været inde over Stolthed og fordom fra 1995, Emma fra 1996 (1), Bridget Jones Dagbog 1+2 fra 2001 og 2004, og Northanger Abbedi fra 2007.

Claire Skinner der spiller Fanny Dashwood spiller Magda i filmen Bridget Jones Dagbog der er inspireret af Stolthed og fordom.

Leo Bill der spiller Robert Ferrars har også spillet med i Becoming Jane, en film der er inspireret af Jane Austens liv. Der spillede han John Warren.

Roy Holder der spiller tjeneren Thomas i 2008 udgaven af Fornuft og følelse, har spillet med i to udgaver af Stolthed og fordom, dog i mindre roller. I 2005 udgaven spiller han Mr. Hill, mens han i 1995 spillede gartneren Hodge.

Se den

Det er muligt at købe en udgave af Fornuft og følelse fra 2008 i danske butikker med danske undertekster. Nogle gange står den opført som 2007, og nogle gange under den engelske titel Sense and Sensibility.

Inspireret af Fornuft og Følelse

Der findes flere film inspireret af Fornuft og følelse. Kandukondain Kandukondain fra 2000 er en indisk (tamil) film i Bollywood stil inspireret af Fornuft og følelse. Det er muligt at købe den med engelske undertekster. Sproget der tales er tamil, så undertekster er nødvendige, hvis du ikke taler tamil.

From Prada to Nada er en amerikansk film udgave af Fornuft og følelse. Filmen handler om to meget rige piger som mister deres penge (Prada) og skal prøve at leve for ingenting (Nada). Filmen findes med engelske undertekster.