Fornuft og følelse – bøger om Fornuft og følelse

Sense and SensibillityForside fra en gammel version af Sense and Sensibility

Fornuft og følelse var den første af Jane Austens romaner til at blive udgivet. Fornuft og følelse blev udgivet i 1811 og var delt op i tre bind, ligesom de fleste af Jane Austens andre bøger.

Som alle af Jane Austens romaner findes der uendeligt mange udgaver af Fornuft og følelse på engelsk. Dette skyldes at der ikke længere er copyright på Jane Austens romaner. De findes derfor også på internettet, bl.a. som ebog og på hjemmesider. En version hvor man kan søge efter bestemte ord findes på pemberley.com – en stor engelsksproget side om Jane Austen.

Fornuft og Følelse – danske oversættelser

På dansk findes der flere oversættelser af Fornuft og følelse – og de er udkommet i forskellige udgaver. Den første oversættelse af Sense and Sensibility hed dog slet ikke Fornuft og følelse, men Forstand og Hjerte. Forstand og Hjerte oversat of Karup og blev udgivet i tre bind ligesom Sense and Sensibility og udgivet i 1855-1856. I 1974 udkom en ny udgave oversat af Eva Hemmer Hansen og med titlen Fornuft og følelse. Denne oversættelse er efterfølgende blevet udgivet flere gange. Senest har Vibeke Houstrup i 2016 nyoversat Sense and Sensibility.

Bøger om Fornuft og Følelse

Der er skrevet mange bøger om Fornuft og Følelse og udgivet mange kommenterede udgaver. Min favorit er den kommenterede udgaver fra Belknap Harvard. Den er redigeret af Patricia Meyer Spacks som også står bag den kommenterede udgave af Stolthed og Fordom fra samme serie.

Hvis du i stedet ønsker at læse en mere ”akademisk” kommenteret udgave med mere tekst og færre billeder har jeg hørt godt om Norton Critical Edition.

En anden tilgange til Fornuft og Følelse kan man finde bl.a. i bogen Sense and Sensibility: The Sceenplay and Diaries af Emma Thompson der instruerede filmatiseringen af Fornuft og Følelse fra 1995. Emma Thompson er selv stor Jane Austen entusiast og det er interessant at læse hendes tanker omkring hvordan Jane Austens bog kan transformeres til en film.

Bøger inspireret af Fornuft og Følelse

Der findes mange bøger inspireret af Fornuft og Følelse.

Colonel Brandon’s Diary – A novel af Amanda Grange er bare en af Amanda Granges ”Diary” serie som også inkludere bl.a. Edmund Bertram’s Diary og Mr. Knightley’s Diary. Colonel Brandon’s Diary genfortæller Fornuft og Følelse fra hans synspunkt, men den starter lang tid før – hvis du kender handlingen vil du vide, at der er en lang baghistorie med bl.a. Eliza og den får vi i bogen.

En anden bog inspireret af Fornuft og Følelse, er Sense and Sensibility af Joanna Trollope. Det er den første bog i ”The Austen Project” – moderne genfortællinger af Jane Austens romaner. Jeg var ikke vild med den som du kan læse i min omtale af bogen andet sted på siden.

Gem