Lydighed og Længsel af Jane Austen (Persuasion)

Historien om Lydighed og Længsel

TitelsidenLydighed og Længsel er den sidste roman som Jane Austen fuldendte inden sin død i juli 1817. Lydighed og Længsel blev først udgivet i december 1817, der står 1818 i førsteudgaven, men bogen blev solgt allerede fra december 1817.

Da Jane Austen dødede vardet  i stedet hendes bror Henry der stod for udgivelse af Persuasion og Northanger Abbey.

Titlen Persuasion var ikke Jane Austens titel, men noget som hendes bror fandt på. På dansk hedder bogen også Kærlighed og Svaghed og Overbevisning. Lydighed og Længsel er lidt kortere end de fleste af Jane Austens romaner og blev udgivet i to bind – sammen med Northanger Abbey de også blev udgivet i to bind.

Handlingen i Lydighed og Længsel

Lydighed og Længsel handler om Anne Elliot. Anne er den eneste fornuftige i sin familie. Hendes far er forfængelig, selvoptaget og har slet ikke styr på sin økonomi. For at få styr på gælden flytter familien til Bath og lejer deres herregård ud. Anne tager først på besøg hos hendes gifte søster Mary og senere til Bath. Undervejs genser hun Kaptain Wentworth som hun i sin ungdom har afvist et frieri fra.

Som den engelsk titel Persuasion antyder, er en del af bogens tema “overbevisning” i flere forskellige former. Både i den negative form – ”at blive overbevist” (manipuleret) og i den positive form – at holde fast i sin overbevisning. Lydighed og Længsel handler også om netop lydighed – Anne har lyttet til autoritetsfigurer i hendes liv og om længsel – efter Kaptain Wentworth.