Mansfield Park af Jane Austen (Mansfield Park)

Historien om Mansfield Park

Tittelside fra 1. udgave af Mansfield ParkMansfield Park var den første nye roman som Jane Austen skrev efter sammen med sin mor og søster flyttede til Chawton. Hun forfattede Mansfield Park i 1812-1813 og den udkom i 1814. Både Stolthed og Fordom og Fornuft og Følelse blev skrevet og udgivet mens Jane Austen boede i Chawton, men disse bøger baserer sig på tidligere udkast.

Mansfield Park er måske den mindst populære af Jane Austens bøger i dag. Mange har svært ved at holde af hovedpersonerne Fanny Price og Edmund Bertram. Sådan var det dog ikke på Jane Austens tid. Mansfield Park er den af Jane Austens bøger som hun tjente bedst på i sin levetid og dette selvom den fik mindre omtale end flere af Jane Austens bøger. Det er dog ikke det samme som at det var Jane Austens mest populære bog. Rettigheder og måder at tjene og tabe penge på udgivelse af bøger var lige så komplicerede og uforudsigelige i Jane Austens tid som de er i dag.

Handlingen i Mansfield Link til Amazons side for Mansfield ParkPark

Mansfield Park handler om unge Fanny Price der bliver sendt til Mansfield for at leve sammen med sin onkel, tante, fætre og kusiner. For en moderne læser kan det virke voldsomt at forældrene sender deres børn til at lave hos anden familie, men i Jane Austens tid var det normalt. Jane Austen selv havde en bror der endte med at blive adopteret af en rig slægtning. Fanny Price er dog ikke adopteret af rige slægtninge, men ender mere med at være gratis arbejdskraft for familien. De to kusiner Maria og Julie er ikke interesserede i at være venner med Fanny. Resten af familien ser næsten ikke Fanny som en selvstændig person. Kun hendes fætter Edmund tager en venlig interesse i Fanny og hjælper hende. Handlingen kommer rigtigt i gang da Mr. og Miss Crawford kommer til Mansfield.

 

 

Gem

Gem

Gem