Northanger Abbey af Jane Austen (Northanger Abbey)

Historien om Northanger Abbey

TitelsidenNorthanger Abbey var den første af Jane Austens romaner der blev solgt. Jane Austen solgte Susan (som den hed dengang) i 1803 og fik dengang £10 for den. Den blev dog aldrig udgivet og Jane Austen forsøgte – gennem sin bror at få den tilbage af flere omgange. I 1816 lykkedes det at købe rettighederne til Susan tilbage for de £10 som den var solgt for. Da var Jane Austen allerede en populær forfatter, men da hun ikke skrev under eget navn, var forlæggeren ikke klar over hvis bog det var han solgte. Da Jane Austen fik Susan tilbage rettede hun i den, bl.a. rettede hun Susan til Catherine.

Northanger Abbey blev udgivet sammen med Lydighed og Længsel i december 1817 (der står 1818 i selve bogen). Northanger Abbey fylder 2 bind og er dermed kortere end de fleste af Jane Austens bøger. Jane Austen var bekymret for om historien var forældet, da den var skrevet for første gang omkring 1800 og derved var over 15 år gammel, men selv i dag er der mange af temaerne i bogen der er aktuelle.

Handlingen i Northanger AbNorthanger Abbey forside - link til Amazonbey

Northanger Abbey handler om den unge Catharine der kommer til Bath. Her møder hun bl.a. Henry Tilney og hans familie samt Isabella Thorpe og hendes familie. Catharine er naive, god og meget ung. Hun falder for Henry Tilney med det samme og viser det tydeligt i hendes handlinger. I første halvdel af bogen er Catharine i Bath, mens hun i den sidste halvdel er sammen med Henry Tilney og hans familie i familiens herregård, Northanger Abbey.

Northanger Abbey er en kommentar, parodi og/eller hyldest til genren ”gothic romance”. Catharine er vild med at læse disse bøger der som oftest inkludere kidnapninger, onde forældre/værger/ægtefælder etc. Hun har til tider svært ved at skelne mellem hvad der kan ske i virkeligheden og hvad der kun sker i romaner. Dette er et af de gennemgående temaer i bogen.