Stolthed og Fordom af Jane Austen (Pride and Prejudice)

Historien om Stolthed og Fordom

Stolthed og Fordom - forsideStolthed og Fordom (Pride and Prejudice) er den mest populære af Jane Austens romaner og den der efterfølgende har inspireret flest filmatiseringer, bøger og merchandise. I Jane Austens tid var Stolthed og Fordom dog ikke meget mere populær end Jane Austens andre romaner. Man mener, at Stolthed og Fordom er baserert på et tidligere udkast til en roman i brevform med navnet First Impressions.

Stolthed og Fordom var den anden af Jane Austens romaner til at blive udgivet. Den blev udgivet i tre bind i 1813 og fik flere gode anmeldelser og solgte derfor godt.

Handlingen i Stolthed og Fordom

Stolthed og Fordom handler primært om Elizabeth Bennet og mStolthed og Fordom - link til Amazonr. Darcy. Som med Fornuft og Følelser er der også i denne bog søster der stiller en rolle. Elizabeth har fire søstre og især hendes ældste søster Jane og hendes yngste søster Lydia har stor indflydelse på handlingen. I modsætning til Fornuft og Følelse er der dog ingen tvivl om hvem der er hovedpersonen. Elizabeth og hendes søstre har ingen brødre og deres situation er derfor meget usikker, da en fætter vil overtage deres hjem efter deres fars død. Derfor har især deres mor meget travlt med at få søstrene gift bort, men ved starten af historien er de alle fortsat ugift. En rig ung mand, mr. Bingley kommer til byen og tager sin ven mr. Darcy med og så begynder historien.

Stolthed og Fordom er nok en af Jane Austens mest romantiske historier. Den har et populært plot som findes i historier fra før og efter Jane Austens tid. To personer der hader hinanden, men som finder ud af, at de rent faktisk elsker hinanden og som så lever lykkeligt til deres dages ende. Som med alle Jane Austens romaner er der dog meget mere end ”bare” en kærlighedshistorie. Der kan spores temaer om kvinders position, arvet rigdom vs. tjente penge etc. så der er massere at komme efter selv hvis du ikke er til ”romantiske” romaner