Stolthed og fordom – film og serier

Siden den første TV film fra 1938 er der lavet rigtige mange film og TV serier om Stolthed og Fordom. Der er dog mange som ikke længere eksistere eller som er meget svære at få fat på, enten fordi der er tale om TV serier som er blevet slettet, eller fordi der er tale om TV serier fra ikke engelsktalende lande. Fra England og USA findes der versioner af Stolthed og Fordom fra 1938, 1949, 1952, 1956, 1958 og 1967. Desuden er der lavet en italiensk version fra 1957 (denne serier er vidst nok overlevet), en Nederlandsk version fra 1961 og en spansk version fra 1966.

Stolthed og Fordom 1940

Type: Film
Længde:118 minutter
Hovedroller: Greer Garson og Laurence Olivier

Se den

Det er som udgangspunktet ikke muligt at få denne film i Danmark og der er ikke lavet danske undertekster. Det er muligt at importere den fra USA (men det er også muligt at købe en spansk, fransk eller koreansk version, der vidst nok også skulle være på engelsk).

Stolthed og Fordom 1980

Type: TV serie fra BBC i fem dele.
Længde: Fem afsnit af ca. 53 minutter, i alt 265 minutter
Hovedroller: Elizabeth Garvie og David Rintoul

Jane Austen forbindelser

Irene Richard der spiller Charlotte Lucas  i Stolthed og fordom fra 1980, spiller Elinor Dashwood i Fornuft og Følelse fra året efter.

Peter Howell der spiller Sir William Lucas spiller lægen Mr. Perry i Emma fra 1996.

Se den

Det er svært at få fat i denne film i øjeblikket, da den ser ud til at være udsolgt. Den kan dog evt. findes brugt som DVD, da den er udgivet på DVD (især er den at finde i et boxset der hedder “The Jane Austen Collection”. Der er ikke danske undertekster.

Stolthed og fordom 1995

Type: Miniserie fra BBC i seks dele
Længde: Seks afsnit af 55 minutter, i alt 330 minutter
Hovedroller: Jennifer Ehle og Colin Firth

Jane Austen forbindelser

Filmen er skrevet af Andrew Davis der også har været inde over Emma fra 1996 (1), Bridget Jones Dagbog 1+2 fra 2001 og 2004, Northanger Abbedi fra 2007 og Fornuft og Følelse fra 2008. Colin Firth der spiller Mr. Darcy spiller også med i Bridget Jones dagbog, der er inspireret af Stolthed og Fordom. I filmene Bridget Jones Dagbog, Bridget Jones – På Randen af Fornuft spiller han Mark Darcy en karakter der er baseret på hans egen version af Mr. Darcy.

Anna Chancellor der spiller Caroline Bingley er i familie med Jane Austen – det er  gennem en af Jane Austens brødre.

Lucy Robinson der spiller Mrs. Hurst i Stolthed og Fordom fra 1995 spillede året efter Mrs. Elton i en udgave af Emma. Desuden spiller hun Janey i Bridget Jones – På Randen af Fornuft. Rupert Vansittart der spiller Mr. Hurst spiller med i filmen Austenland fra 2013 der er inspireret af Stolthed og Fordom.

Joanna David der spiller Mrs. Gardiner spillede i 1971 Elinor Dashwood i Fornuft og Følelse.

Victoria Hamilton der spiller Mrs. Forster i Stolthed og Fordom fra 1995 spiller Henrietta Musgrove i Lydighed og Længsel fra samme år. Hun spiller desuden Maria Bertram i Mansfield Park fra 1999.

Roy Holder har rent faktisk spillet med i to udgaver af Stolthed og Fordom, dog i mindre roller. I 1995 udgaven spiller han gartneren Hodge, mens han i 2005 spiller Mr. Hill. Desuden spiller han tjeneren Thomas i 2008 udgaven af Fornuft og Følelse. Neville Phillips spiller også tjener i forskellige Jane Austen film. I denne udgave af Stolthed og Fordom spiller han Fossett i Mansfield Park fra 1983 spiller han Baddely og i Emma fra 1996 spiller han Thomas.

Se den

Denne udgave af Stolthed og Fordom er relativt let at finde i Danmark. Den er udkommet af flere omgange og har danske undertekster.

Stolthed og Brudgom (Bride and Prejudice) 2004

Type: Film (musical)
Længde: 122 minutter
Hovedroller: Aishwarya Rai Bachchan og Martin Henderson

Jane Austen forbindelser

Aishwarya Rai Bachchan der spiller den Elizabeth Bennet inspirerede hovedperson Lalita Bakshi spiller også med i en Tamil version af Fornuft og Følelse (Kandukondain Kandukondain)

Se den

Stolthed og Brudgom kan findes i mange danske butikker med danske undertekster.

Stolthed og fordom 2005

Type: Film
Længde: 129 minutter
Hovedroller: Keira Knightley og Matthew Macfadyen

Jane Austen forbindelser

Carey Mulligan der spiller Kitty Bennet spiller i 2007 udgaven af Northanger Abbedi Isabella Thorpe.

Pip Torrens der spiller butleren på Netherfield spiller også med i Miss Austen Regrets fra 2008 der er inspireret af Jane Austens liv.

Roy Holder har rent faktisk spillet med i to udgaver af Stolthed og Fordom, dog i mindre roller. I 2005 udgaven spiller han Mr. Hill, mens han i 1995 spillede gartneren Hodge. Desuden spiller han tjeneren Thomas i 2008 udgaven af Fornuft og Følelse.

Rosamund Stephens der spiller Miss de Bourg i denne udgave af Stolthed og Fordom spiller også med i Lydighed og Længsel fra 2007, der spiller hun Henrietta Musgove. Peter Wight der spiller Mr. Gardiner spiller i samme udgave af Lydighed og Længsel Admiral Croft.

Se den

Denne udgave af Stolthed og Fordom er let at finde i Danmark og med danske undertekster.

Inspireret af Stolthed og Fordom

Der er en hel række af film der på en eller anden måde er inspireret af Stolthed og Fordom. Der findes bl.a. en kort episode af den amerikanske TV-serie Wishbone, der er inspireret af Stolthed og Fordom. Wishbone er en TV serie for børn, med en hund i hovedrollen. Episioden, der hedder Furst Impressions er fra 1995 og er 30 minutter lang.

Derudover findes der Bridget Jones dagbog, som er inspireret af Stolthed og Fordom. Efterfølgeren Bridget Jones – På Randen af Fornuft siges at være inspireret af Lydighed og Længsel, men karaktererne fra første film går igen.

Der findes en moderne mormon version af Stolthed og Fordom, der hedder Pride and Prejudice – a latter-day comedy. Den er dog meget svær at få fat på.

En miniserie om en pige der bliver Fortabt i Austen handler om en moderne pige der bytter roller med Elizabeth Bennet. Filmen er således ikke en normal udgave af Stolthed og Fordom, men alle de normale karakterer er med.

En moderne serie der blev lavet til youtube The Lizzy Bennets Diaries genfortæller historien om Elizabeth og Darcy sat i nutidens Amerika. Serien er at finde på youtube (men uden danske undertekster). Den skulle også udkomme på DVD i løbet af 2013 (også uden danske undertekster).